Výroba ořechového másla není žádná věda. S trochou úsilí ho zvládne úplně každý. V tomto článku vám ale ukážeme tři základní pravidla, která je dobré dodržet.
V dnešní době nemůžete mít jistotu, co vlastně jíte. Proto se spousta lidí uchyluje k výrobě vlastních produktů. To samé platí i pro ořechová másla. Ta si totiž můžete snadno vyrobit i doma. Než se do toho ale pustíte, máme pro vás několik pravidel, které je dobré dodržet.
Pravidlo č. 1 – kvalitní mixér
Bez výkonného mixéru ani ránu. Ořechy jsou totiž velice tvrdý soupeř a méně výkonné mixéry by si s nimi nemusely poradit. Možná by se jim to i povedlo, jenže by vám to trvalo opravdu dlouhou dobu. Ořechové máslo si vyrobíte pohodlně a téměř bez námahy jen s opravdu výkonným mixérem. Doporučujeme alespoň 800 W. Čím výkonnější mixér ale zvolíte, tím bude práce jednodušší.
Pravidlo č. 2 – používejte šťouchadlo
Zvlášť při první výrobě vás může překvapit, jak jsou některé suroviny lepkavé. Naštěstí existuje dokonalý pomocník v podobě šťouchadla. Ten vám pomůže především v počáteční fázi. S výrobou ořechového másla začněte pozvolně. Nasypte veškeré ingredience do mixéru a ten pusťte na nízké otáčky. Záhy uvidíte, jak se rozmixovaná hmota začne lepit. A tady přichází chvíle, kdy se bude hodit šťouchadlo v podobě vařečky nebo jiného vhodného předmětu.
Pravidlo č. 3 – přidejte olej
Bez oleje se ořechové máslo samozřejmě obejde, pomůže vám ale vytvořit jemnější a tekutější konzistenci. To znamená, že se bude lépe roztírat a používat. Pokud tedy chcete, aby nebylo tak husté, nebojte se do mixéru trošku oleje přilít. Začněte zlehka, mixujte a vyzkoušejte, jestli má ořechové máslo požadovanou konzistenci. Přilévejte olej do té doby, než bude dostatečně řídké. S olejem to ale v žádném případě nepřehánějte.