Možná se vám zdá, že je to naprosto banální a jednoduchá záležitost, ale ruku na srdce. Jak často se vám stane, že máte těstoviny uvnitř tvrdé nebo naopak rozvařené, že se vám lepí k sobě a pak v ústech na patro a zuby? Těstoviny jsou sice italským národním jídlem, ale i u nás staly velice oblíbenou přílohou. Důvodem je nejen jejich skvělá chuť, ale také příznivá cena a velké množství možností, jak těstoviny připravit. Na nejrecept.cz si vyhledejte ideální recept na těstoviny, který vás zaujme a s našimi triky si je hravě zvládnete připravit.
Uvařte je al dente
Uvařené těstoviny al dente (tak akorát) skvěle chutnají, ale to není jediný důvod, proč je nenechat vařit déle, než je nutné. Pokud necháte těstoviny déle vařit, zvýší se v nich glykemický index, laicky řečeno – budete mít po nich brzy hlad.
Kolik vody?
Mnoho lidí vaří těstoviny v malém množství vody a ty se pak k sobě lepí. Na 100g těstovin potřebujete minimálně 1 litr vody. Použijte větší hrnec, ať mají těstoviny dostatek prostoru. Vodu osolte až těsně před bodem varu. Když se začne voda vařit, vhoďte těstoviny do hrnce.
Po vhození těstovin, se přestane voda vařit, proto plotýnku ještě neztlumujte. Počkejte, až se začne voda znovu vařit a ztlumte na minimum. Voda by měla jen probublávat. Pokličku můžete odkrýt. Těstoviny promíchávejte, aby se uvařily všechny.
Jak dlouho se těstoviny vaří?
Inspirujte se dobou vaření uvedenou na obale, ale vezměte v potaz stav a typ vašeho sporáku. Jinak vaří elektrický a jinak plynový. Před slitím je raději ochutnejte. K jejich vaření můžete použít trochu olivového oleje, ale není to nutné. Zdravé recepty ho většinou obsahují a zabráníte těstovinám ve slepení. Olivový olej můžete nalít i do slitých těstovin.
Pokud potřebujete těstoviny k vytvoření pasty, trochu slité vody si ponechejte. Je výborná na podlévání omáčky.