Ledový čaj je v domácnostech, zvláště během horkých letní dnů, velmi oblíbeným nápojem napříč všemi generacemi. Lidé jej milují z několika důvodů. Jedním z nich je osvěžení, které vám přinese, dalším pak také jednoduchá příprava, kterou zvládne prakticky každý. Třetí výhodou jsou i nízké náklady na jeho přípravu. Navíc můžete ledový čaj připravit téměř z jakéhokoli čaje, takže záleží pouze na tom, jaké příchutě máte rádi.
Pozor na teplotní šok
Abyste mohli připravit dobrý ledový čaj, budete samozřejmě potřebovat čaj vyluhovat dle návodu. Vzhledem k jeho vlastnostem však není vhodné čaj luhovat za studena, protože čaj potom není tak lahodný. Je proto lepší zalít jej horkou vodou tak, jako byste si chtěli připravit čaj klasický. Rozdíl je především v množství tekutiny a čaje. Na 600 ml vody, je vhodné množství 10-18 g kvalitního sypaného čaje. Můžete tak získat vysoce koncentrovaný nápoj, který následně nalijete na kostky ledu. Právě díky tomuto teplotnímu šoku se můžou rozvinout chutě, které jsou tolik typické právě pro ledový čaj.
Tradiční i netradiční chuť
Takto připravený čaj má samozřejmě chuť čaje, který jste právě vyluhovali. Ze základních druhů tedy máte na výběr z čaje černého, ovocného či speciálních směsí, které kombinují několik chutí současně. Dochutit jej můžete prakticky čímkoli, co máte momentálně po ruce. Můžete využít cukru, medu nebo nejrůznějších sirupů. Velmi oblíbené jsou ovocné sirupy ba dokonce džusy, kterými můžete čaj ochutit a obohatit jej o další zvláštní příchutě. Někteří do čaje přidávají také kousky ovoce nebo trochu alkoholu. Vše záleží na vás.
Připravené směsi pro úsporu času
Dnes už existují předpřipravené směsi na domácí ledový čaj. Vybrat si můžete z klasických sypaných čajů, ale také z čajů sáčkových. Tyto čaje jsou již většinou ochucené a oslazené tak, abyste je skutečně pouze zalili horkou vodou, a pomocí návodu výše přelili přes kostky ledu.