Čokoláda je neodmyslitelnou součástí celé řady cukrovinek a je to asi nejpopulárnější laskomina celého světa. A nejen toho současného. První čokoládový nápoj se objevil již u starobylých aztéckých a mayských civilizací.
Čokoláda kvalitní se vyrábí ze zrnek kakaových bobů, plodů tropického kakaového stromu.
V obchodech ji najdeme nejen jako tabulkovou, ale zakpoupit ji můžeme i v různých tvarech či figurkách. Některé tvary jsou vyráběny přímo k aktuálním svátkům (vánoční, velikonoční. Valentýn).
Často také tvoří složku či přísadu potravin, koláčů, sušenek, sladkého pečiva a dalších dezertů. Obsahuje ji i některá zmrzlina točená bez palmového oleje.
Jak poznat tu pravou?
Kvalitní čokoláda pravá voní kakaem, je jemné konzistence, při jídle se přímo rozplývá na jazyku a při jejím lámání je slyšet křupnutí. Je sice trochu dražší, ale zaručuje kvalitní chuťový zážitek.
Obsahuje kakaovou hmotu, cukr a kakaové máslo – rostlinný tuk vznikající drcením pražených kakaových bobů. Je velice stabilní, obsahuje totiž antioxidanty, které zároveň zabraňují žluknutí. Tento typ čokolády je vyroben bez jiných rostlinných tuků.
V čokoládě s ekvivalentem může být kakaové máslo nahrazené jiným rostlinným tukem (ekvivalentem). Nahradí však pouze malé množství kakaového másla. Musí být uvedeny na obalu čokolády.
Imitace čokolády obsahuje místo kakaového másla levný rostlinný tuk. Tento druh čokolády má do té kvalitní opravdu daleko. Takovýto druh výrobku bývá většinou označován jako pochoutka nebo poleva
Chuť na čokoládu…
Pokud vás přepadne chuť na čokoládu, neodepírejte si ji. Dejte však přednost kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa, která zpravidla má i nižší obsah cukru a tuku, tudíž je kaloricky více přijatelná, než čokoláda mléčná, ta totiž obsahuje větší množství cukru.