Italská kuchyně je ve světě pojem, rozhodně ji netvoří jen těstoviny a pizza, jak si mnozí myslí. Zdejší gastronomie je hodně rozmanitá a liší se region od regionu, na své si v ní přijdou malí i velcí strávníci, milovníci sladkého i slaného, i ti, kdo hledají nějaké to osvěžení.
Italská gastronomie je jednoduchá a chutná
Může se to zdát nemožné, ale ačkoli je italská kuchyně pestrá, barevná a bohatá na kvalitní suroviny, příprava pokrmů je snadná a rychlá. I proto je možná tak oblíbená po celém světě, tradiční a vyhlášené speciality tu můžete ochutnat skoro na každém rohu. Nevěříte? Tak si oblékněte pohodlné šaty, na záda vezměte batoh a vydejte se za italskou gastronomií. Na čem si můžete pochutnat?
Děti ocení pizzu
Ano, které dítě nemiluje pizzu? Není ale pizza jako pizza, zatímco někdo vsadí na tradiční Margheritu s rajčaty, bazalkou, mozzarellou a olivovým olejem, jiný dá přednost Napoletaně, které se někdy říká i Roma nebo Romana. Na té nechybí rajčata odrůdy San Marzano, Mozzarella di Bufala Campana, ančovičky a kapary, a peče se v peci vytápěné dvěma druhy dřeva.
Italská pasta nesmí chybět
Kdo byl v Itálii, ale neochutnal zdejší těstoviny, ten tu vlastně vůbec nebyl. Pasta neboli těstoviny jsou součástí každého jídelního lístku, vyrábí se nespočet druhů, mezi nimi špagety, makarony, gnocchi, lasagne a další. Nejoblíbenější jsou špagety alla carbonara z vajec, pancetty, parmezánu nebo pecorina a pepře, smetanu v nich nehledejte.
Dary moře nesmí chybět
Přístup k moři zajišťuje i přístup k čerstvým rybám a dalším darům moře, zejména v přímořských oblastech. Byla by škoda toho nevyužít a neochutnat rybí polévku zuppa di pesce nebo cacciucco. Zuppa di pesce se vaří z ryb, mořských plodů, zeleniny a koření, cacciucco z česneku, rajčat, ryb a mořských plodů.
Tiramisu
Na to nesmíme zapomenout, stejně jako na gelato, tedy italskou zmrzlinu. Nikde jinde si na nich tak nepochutnáte. Italové totiž milují zmrzlinu i dezerty, a je to znát. Pravá italská zmrzlina označovaná jako gelato se připravuje ze smetany, cukru, vajec a čerstvého ovoce, Tiramisu pak z mascarpone, cukru, likéru a piškotů namočených v kávě. Neexistuje ale jeden univerzální recept, každý cukrář má svůj osvědčený postup.